#1 - Lasagne med mangold och keso.
Just nu känner jag mig positiv och motiverad inför detta projekt och jag hoppas att allt kommer att gå enligt planeringar. Tror att de sista veckorna skulle bli stressiga och hektiska ifall jag nu inte följde planeringen helt. Det var så det gick till i den första delen av B.A.D.-projektet och jag ska se till att det inte händer än en gång.
Idag måste jag även söka lit fakta om lasagnes historia, så att jag har någonting att skriva om rätten. Idag eller under nästa veckan. Har även gjort lite ändringar i veckorplaneringen eftersom att jag tror jag kommer laga fler rätter än planerat under lovet.
Lasagne
För det italienska köket är det typiskt med enkelhet och att lägga betoning på färska råvaror av hög kvalitet. Rätter och ingredienser varierar förstås från region till region men betecknas ofta som medelhavskök. I norra Italien används generellt mer smör och andra mejerivaror än vad som används i södra Italien, som använder olivolja i högre grad, en råvara som vi ofta förknippar med just italien. Många rätter från Italien har blivit kända på den internationella nivån, som olika ostrorter (parmesan, mozzarella och gorgonzola), korv- och charkuteriprodukter som mortadella, salami, San Daniele-skinka, parmaskinka samt pasta och pizza.
Det Italienska köket är en av mina favoriter, därför har jag valt att göra flera rätter ur den, bland annat denna Lasagne. Vanligtvis tillagas Lasagne med köttfärs men eftersom jag valt att göra en vegetarisk kokbok (och för att spenat, mangold, quornfärs, soyafärs eller vad du än vill använda, fungerar precis lika bra) så har jag valt att använda mangold som huvudingrediens, men jag har även bytt ostsåsen till keso och även lagt till klassiska svenska champinjoner. Det ger en modern svensk-vego-touch till hela rätten som säkert gillas av vegetarianer världen runt.
Recept
Vad du behöver:
500 gram lasagneplattor (förkokta)
500 gram naturell keso
1 gul lök
200 gram spenat eller mangold
150-200 gram champinjoner eller annan svamp
2 vitlöksklyftor
2 burk krossade tomater
1 dl smakrik riven ost
5 dl mjölk
olivolja till stekning
oregano
salt och peppar
1. Skölj, rensa och strimla svampen.
2. Finhacka löken och fräs den i olivolja, tillsätt svampen och låt den få lite färg.
3. Pressa eller hacka ner vitlöksklyftorna och mangolden. Låt fräsa någon minut och tillsätt sedan krossade tomaterna.
4. Blanda i vatten om såsen blir för tjock och låt puttra i cirka fem minuter.
5. Smaksatt med salt, peppar och oregano.
6. Smörj en större ugnfast form med smör och sätt ugnen på 225 - 250 grader celsius.
7. Börja med att lägga några skedar tomatsås i botten, varva på lasagneplattor med keso, mjölk och tomatsås. På det översta lagret brer du tomatsås och toppar med riven ost (lite kryddigare sådan).
8. Låt lasagnen sedan gratineras i ugnen i cirka 40 minuter i 225 - 250 grader. Passa ytan så att den inte bränns, ibland kan den behöva täckas med lock eller folie på slutet (Själv brändes min lasagne lite vid ytan, så var försiktiga).
9. Klart!
Lasagne
För det italienska köket är det typiskt med enkelhet och att lägga betoning på färska råvaror av hög kvalitet. Rätter och ingredienser varierar förstås från region till region men betecknas ofta som medelhavskök. I norra Italien används generellt mer smör och andra mejerivaror än vad som används i södra Italien, som använder olivolja i högre grad, en råvara som vi ofta förknippar med just italien. Många rätter från Italien har blivit kända på den internationella nivån, som olika ostrorter (parmesan, mozzarella och gorgonzola), korv- och charkuteriprodukter som mortadella, salami, San Daniele-skinka, parmaskinka samt pasta och pizza.
Det Italienska köket är en av mina favoriter, därför har jag valt att göra flera rätter ur den, bland annat denna Lasagne. Vanligtvis tillagas Lasagne med köttfärs men eftersom jag valt att göra en vegetarisk kokbok (och för att spenat, mangold, quornfärs, soyafärs eller vad du än vill använda, fungerar precis lika bra) så har jag valt att använda mangold som huvudingrediens, men jag har även bytt ostsåsen till keso och även lagt till klassiska svenska champinjoner. Det ger en modern svensk-vego-touch till hela rätten som säkert gillas av vegetarianer världen runt.
Recept
Vad du behöver:
- 500 gram lasagneplattor
- 500 gram naturell keso
- 1 gul lök
- 200 gram spenat eller mangold
- 150-200 gram champinjoner eller annan svamp
- 2 vitlöksklyftor
- 2 burk krossade tomater
- 1 dl smakrik riven ost
- 5 dl mjölk
- olivolja till stekning
- oregano
- salt och peppar
1. Skölj, rensa och strimla svampen.
2. Finhacka löken och fräs den i olivolja, tillsätt svampen och låt den få lite färg.
3. Pressa eller hacka ner vitlöksklyftorna och mangolden. Låt fräsa någon minut och tillsätt sedan krossade tomaterna.
4. Blanda i vatten om såsen blir för tjock och låt puttra i cirka fem minuter.
5. Smaksatt med salt, peppar och oregano.
6. Smörj en större ugnfast form med smör och sätt ugnen på 225 - 250 grader celsius.
7. Börja med att lägga några skedar tomatsås i botten, varva på lasagneplattor med keso, mjölk och tomatsås. På det översta lagret brer du tomatsås och toppar med riven ost (lite kryddigare sådan).
8. Låt lasagnen sedan gratineras i ugnen i cirka 40 minuter i 225 - 250 grader. Passa ytan så att den inte bränns, ibland kan den behöva täckas med lock eller folie på slutet (Själv brändes min lasagne lite vid ytan, så var försiktiga).
9. Klart!

Kommentarer
Trackback