#10 Caesarsallad.

(8e maj)

Idag har jag lagat caesarsallad som är en sommarklassiker i Sverige. Egentligen är den ifrån Mexico. Caesarsallad är en sallad som är vanlig i USAs kök. Rätten skapades i Tijuana, Mexico på 1920-talet, förmodligen av den italiensk-mexikanske kocken Caesar Cardini. Enligt rykten  ska han ha skapat rätten på USAs nationaldag den 4 juli, efter en hektisk dag med mycket gäster. Maten höll på att ta slut i köket, så han fick hitta på ett nytt recept utifrån de råvaror han hade kvar, samt bara slänga ihop salladen vid bordet framför de väntande restauranggästerna.

Hur sann den historien är, vet jag inte. Men receptet varierar starkt hur man tillagar den från recept till recept. Själv lagade jag en version med quornfilébitar istället för kyckling, som man vanligtvis kan hitta i salladen. Jag la även till fetaost som passar väldigt bra till sallader.

Recept

Recept
Vad du behöver:
1 paket färdighackade quornfiléer (går att köpas i vanliga matbutiker)
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 paket fetaost
1 paket svarta kärnfria oliver
½ dl citronjuice
5 tomaterRecept

Vad du behöver:

  • 1 paket färdighackade quornfiléer (går att köpas i vanliga matbutiker)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 1 paket fetaost
  • 1 paket svarta kärnfria oliver
  • ½ dl citronjuice
  • 5 tomater
  • 1/2 liten gurka
  • salt
  • peppar
  • 5 krukor romansallad
  • 4 dl brödkrutonger
Så här gör du:
  1. Börja med att steka quornfiléerna i olivolja på medeltemperatur.
  2. Under tiden kan du skölja salladen, oliverna och resten av grönsakerna.
  3. Hacka sallad, grönsaker och blanda ihop i stor skål med oliverna.
  4. Hacka även fetaosten till små tärningar och blanda ihop med resten.
  5. När quornfiléerna har blivit gyllenbruna är de klara att hällas i skålen de med.
  6. Häll i olivoljan och smaksätt med peppar och salt.
  7. När allt är klart kan du bland i även brödkrutongerna (de ska i sist så att de inte blir för mjuka av all fukt)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0