#2 - Ratatouille, fransk grönsaksröra.
Recept
Vad du behöver:
(för 3 - 4 portioner)
3 msk olivolja
1 röd paprika
1 grön paprika
2 burkar krossade tomater
2 gula lökar
1 aubergine
1 zuchini
3 krossade vitlöksklyftor
0,5 tsk timjan
0,5 tsk rosmarin
2 lagerblad (valfritt)
0,5 tsk salt
3 krm vitpeppar
1 tsk socker
några droppar tabasco
Skala och hacka lök grovt.
Skala och hacka vitlöken fint.
Skölj alla grönsakerna.
Skär grönsakerna i kuber ca 2x2 cm stora bitar.
Hetta upp olivolja i en gryta och fräs lök och vitlök.
Tillsätt övriga grönsaker och fräs någon minut till.
Tillsätt krossade tomater och rör om.
Krydda med timjan, rosmarin, lagerblad, salt, vitpeppar, socker och tabasco (kom ihåg att vara försiktig med tabascon, själv hällde jag i för mycket).
Koka ratatouillen i minst 20 minuter på medelvärme under lock. Rör då och då. Koka gärna ratatouillen längre upp mot en 40 minuter. Ratatouillen blir ännu godare om den får stå i kylen över natten.
Det franska köket är alltså mat från landet Frankrike. Det är en matkultur som utvecklats under många hundra år av både politisk och social förändring. Under medeltiden kännetecknades köket av extravaganta banketter med rikligt utsmyckade och starkt kryddade maträtter. Under franska revolutionen minskade användningen av kryddor och dessa ersattes successivt av örter och mer raffinerade matlagningsmetoder.
Eftersom ratatouille är en vegetarisk klassiker, behöver jag inte ändra på receptet alls.
Recept
Vad du behöver:
(för 3 - 4 portioner)
- 3 msk olivolja
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika
- 2 burkar krossade tomater
- 2 gula lökar
- 1 aubergine
- 1 zuchini
- 3 krossade vitlöksklyftor
- 0,5 tsk timjan
- 0,5 tsk rosmarin
- 2 lagerblad (valfritt)
- 0,5 tsk salt
- 3 krm vitpeppar
- 1 tsk socker
- några droppar tabasco
- Skala och hacka lök grovt.
- Skala och hacka vitlöken fint.
- Skölj alla grönsakerna.
- Skär grönsakerna i kuber ca 2x2 cm stora bitar.
- Hetta upp olivolja i en gryta och fräs lök och vitlök.
- Tillsätt övriga grönsaker och fräs någon minut till.
- Tillsätt krossade tomater och rör om.
- Krydda med timjan, rosmarin, lagerblad, salt, vitpeppar, socker och tabasco (kom ihåg att vara försiktig med tabascon, själv hällde jag i för mycket).
- Koka ratatouillen i minst 20 minuter på medelvärme under lock. Rör då och då. Koka gärna ratatouillen längre upp mot en 40 minuter. Ratatouillen blir ännu godare om den får stå i kylen över natten.

Kommentarer
Trackback