#3 Tacopaj, influerad från Mexicanska tacos.

(6 Mars)

Idag lagade jag tacopaj som är influerad från Mexicanska köket och tacos.  Typiskt för mexikanska köket är starka kryddor som t.ex. chilipeppar och ingredienser som jalapeños. Det är ett kök som är stort, omfattande och kallas ibland för ett fusionkök med influenser från aztetisk mat, mayakök, europeisk mat (främst spansk och fransk) samt influenser från Asien genom handelsrutten mellan Manila och Acapulco. Det är vanligt att man använder mycket majs och bönor. Även kakao, vanilj, jordnötter och avokado är typiska ingredienser för det Mexikanska köket.

Tacopajen som jag har lagat, görs egentligen med köttfärs men eftersom min kokbok är vegetarisk så har jag valt att använda quornfärs som funkar minst lika bra (det går att köpas i de flesta vanliga mataffärer).

Recept

Vad du behöver:

(6 port)

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 msk vatten

Fyllning:

  • 500 g quornfärs
  • 1 msk smör
  • 1 påse tacokrydda
  • 1 dl vatten
  • 2 dl lätt créme fraiche paprika chili
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 2 stora tomater
  • 1 dl grön jalapeño
  • 150 g riven ost
  • 1 tsk paprikapulver
Till servering:
  • 3 dl gräddfil
  • tacochips

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Hacka ihop smör, mjöl och paprikapulver till en grynig massa, för hand eller i matberedare.

3. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form, ca 30 cm i diameter. Gör några hål i degen med en gaffel.

4. Ställ formen i kylen ca 30 min. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 12 min.

5. Bryn quornfärsen i smör. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka ca 5 min.

6. Blanda lätt crème fraiche paprika&chili med lätt crème fraiche i en skål.

7. Skär tomaterna i skivor och låt jalapeñon rinna av.

8. Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche blandningen. Täck med tomathalvor och chili, strö över ost och pudra till sist över paprikapulver.

9. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 min, tills osten fått fin färg.

10. Servera med gräddfil och tacochips.

Vill du ha en lite mildare kryddning kan du minska mängden crème fraiche paprika chili med 1 dl och öka motsvarande mängd vanlig crème fraiche. Om du inte gillar starka maträtter kan du låta bli att använda jalapeño helt.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0