#4 Linssoppa i indisk stil.

(14. mars)

Idag har jag lagat linssoppa, vilket passar bra till det här kyliga vädret. Linser används mycket i Indien och det är även därifrån jag har fått inspirationen till dagens rätt. Eftersom rätten redan från början är vegetarisk (i Indien äter man mycket vegetariskt) så behöver jag inte ändra på någonting i receptet.

Det indiska köket är mer varierad än man kanske skulle kunna ana, men man kan räkna med mycket kryddstarka blandningar och inte alls nötkött. Matkulturen skiftar från region till region men det finns även många gemensamma grunddrag. Om man bara har smakat indiskt i Sverige har man förmodligen bara skrapat lite på ytan av den stora matkulturen. De vanligaste kryddorna som man använder är chilipeppar, svartpeppar, kummin, ingefära, koriander och sedan i sötare rätter kardemumma, kanel, etc.

Recept

Vad du behöver:

  • 2 msk olja
  • 2 st gula lökar
  • 3 dl röda linser
  • 1 msk curry
  • 4 st morötter
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 1,7 l vatten
  • salt
  • peppar
  • 1 st lagerblad
Så här gör du:

1. Skala och strimla morötterna fint. Skala, finhacka och fräs lök och strimlade morötter tillsammans med curry i oljan.
2. Skölj linserna och tillsätt även dem.
3. Häll i vatten, buljong och lagerblad, koka i cirka 10 minuter eller tills linserna är mjuka.
4. Smaka av med salt och peppar, servera med bröd.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0