#4 Linssoppa i indisk stil.
(14. mars)
Idag har jag lagat linssoppa, vilket passar bra till det här kyliga vädret. Linser används mycket i Indien och det är även därifrån jag har fått inspirationen till dagens rätt. Eftersom rätten redan från början är vegetarisk (i Indien äter man mycket vegetariskt) så behöver jag inte ändra på någonting i receptet.
Det indiska köket är mer varierad än man kanske skulle kunna ana, men man kan räkna med mycket kryddstarka blandningar och inte alls nötkött. Matkulturen skiftar från region till region men det finns även många gemensamma grunddrag. Om man bara har smakat indiskt i Sverige har man förmodligen bara skrapat lite på ytan av den stora matkulturen. De vanligaste kryddorna som man använder är chilipeppar, svartpeppar, kummin, ingefära, koriander och sedan i sötare rätter kardemumma, kanel, etc.
Recept
Vad du behöver:
- 2 msk olja
- 2 st gula lökar
- 3 dl röda linser
- 1 msk curry
- 4 st morötter
- 2 st grönsaksbuljongtärningar
- 1,7 l vatten
- salt
- peppar
- 1 st lagerblad
