#6 Sushi från Japan.

Idag har jag lagat sushi, som originellt kommer från Japan. Det här är förmodligen den krångligaste maträtten jag lagat än så länge till min bok, men eftersom sushi är mycket populärt i Sverige anser jag att det var viktigt för mig att ta med det.

Det finns många åsikter om vad som är det grundläggande i japansk matlagning. Det är vanligt att man tänker på sushi eller de elegant formade kaisekimåltiderna vars ursprung finns i den japanska teceremonin. I princip varenda japanska måltid består av vitt ris och sedan ett antal smårätter, som fisk, kött och grönsaker.

Recept

Vad du behöver:

Riset -

  • 7 dl rundkornigt ris, sushiris
  • 8 dl vatten
  • 5 msk ris vinäger
  • 5 msk socker
  • 1 tsk salt
  1. Skölj riset tills vattnet är någorlunda klart. Låt rinna av i durkslag.
  2. Mät upp i kastrull och koka 1 - 2 minuter. Sänk värmen och låt sjuda i 15 - 20 minuter. Ta av från plattan och lägg en kökshandduk mellan lock och ris. Låt stå 10 minuter.
  3. Blanda och värm försiktigt vinäger, socker och salt så att det löser sig. Låt svalna.
  4. Sprid ut det kokta sushiriset i en "Hangiri" eller en bredbottnad balja, bunke eller på ett ugnsbleck. Tillsätt sushivinäger. Dela på riskornen genom att dra en "Shamoji" eller slickepott kors och tvärs genom riset så att den söta risvinägern blandas ut jämt.
  5. Låt svalna till rumstemperatur. Förvara i rumstemperatur övertäckt med en handduk. Använd riset så fort som möjligt samma dag. Endast i nödfall dagen efter (då får du såklart sätta in det i kylen över natten).

Nigiri – sushi (riskuddar toppade med fisk)

Måste fisken vara fryst?
Odlad lax är behandlad mot parasiter i kosten så den kan du egentligen äta ofryst helt färsk. Men varför chansa, den blir inte märkbart sämre om du fryser en gång i ett dygn.
Nigirisushi kallas de vanliga riskuddarna med fisk eller annan topping på.
Recept till cirka 4 bitar per person
  • En skärbräda,
  • En vass kniv
  • En skål med vatten och vinäger.
  • Fiskfiléer, skurna i bitar, beräkna cirka 10-15 gram styck
  • Avokado
  • Crabsticks
  • Sushi-ris
  • Wasabi (pasta på grön pepparrot)
  • Noriblad, torkat blad av sjögräs
Förbered fisk och ris. Ta upp en bit fisk med vänsterhanden, stryk en fingertopp Wasabi på fisken. Doppa högerhanden i vattnet och forma en liten dolme. Pressa ihop risdolmen och fisken och bind sedan ihop dem med en strimla torkad sjögräsblad. Fortsätt likadant med de andra ingredienserna, mixtra lite, det är det sushi handlar om!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0