#8 Risotto från Italien.

(25e april)

Idag har jag lagat risotto med champinjoner och lök. Risotto är en rätt som äts nästan överallt i världen, men var i från kommer den egentligen? Originellt är risotto en italiensk rätt som är gjord huvudsakligen av ris. Den uppstod i nordvästra Italien och det finns flera lokala varianter på olika platser i landet. Man bör använda avorioris, arborioris, vialone nano eller carnaroliris. Risotton fungerar som en slags grund som man sedan kan smaksätta med allt från grönsaker, kött, skaldjur, svamp och fisk.

Ännu en rätt från det italienska köket alltså.

Recept

Vad du behöver:

  • 4 dl avorioris
  • 20 gram smör
  • 2 skogschampinjoner
  • 2 dl vitt vin (jag använde matlagningsvin, som passar lika väl)
  • 0,5 l hönsbuljong
  • salt och peppar
  • 100 gram parmesanost, grovt riven
    1. Fräs ris och smör i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt den uppvärmda buljongen, och hälften av vinet, lite i taget. Sjud under omrörning i ca 35 - 40 minuter.
    2. Lägg till champinjonerna, hackade.
    3. När riset fortfarande har tuggmotstånd slå på resten av vinet. Salta och peppra efter smak och avsluta med att hälla i grovriven parmesanosten.
    4. Smaka av med salt och peppar.

     

    Variationer:

    För mer smak: Fräs lite finhackad schalottenlök i smöret tillsammans med riset.

    Skaldjur: kräftstjärtar, räkor och hummer passar också bra att röra ner i slutet innan man serverar risotton.


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0